De dualiteit van kwetsbaarheid
Ik heb mezelf deze week voor de allereerste keer blootgegeven op het internet. Figuurlijk dan hè! Als je nu mijn naam intypt en er .nl achter zet, dan kom ik full face in beeld én vertel je ook nog hoe ik mijzelf ervaar, wat mijn waarden zijn en wat ik wil voor de wereld. Daar heb ik absoluut zelf voor gekozen. Maar toen ik mijn laptop dicht deed, bekroop me het gevoel van dualiteit, in dit geval de dualiteit van kwetsbaarheid. Want ik ben online volledig ‘out there’, maar tegelijkertijd zat ik veilig en alleen in mijn bubbel op de bank… heh?
Want wanneer ben je kwetsbaar en wat is kwetsbaarheid überhaupt? Kwetsbaar zijn wordt al snel als iets spannends gezien en misschien ook wel als zwak. We blijven liever op afstand en verstoppen ons dan ook nog graag achter een schild (voor de beelddenkers: stel je dat eens voor op een zaterdagochtend in de supermarkt iedereen met een ridder schild achter het karretje bij het groenteschap). Maar goed, dat is ook dat is volkomen logisch. Kwetsbaar zijn betekent ook dat we geraakt kunnen worden, gekwetst. Eng! Error! Angst!
Dus laat me het even omdraaien! Laten we het even hebben over moed. Ik denk dat iedereen oprecht een keer moedig is geweest. Moedig toen je bijvoorbeeld als eerste tegen de ander zei dat je verliefd bent, moedig toen je je hand opstak om en public een vraag te stellen, moedig op een moment dat je letterlijk de ring in bent gestapt of moedig toen je salarisverhoging hebt gevraagd. Op al die momenten was je moedig én kwetsbaar!
Kwetsbaarheid betekent jezelf laten zien, jezelf te tonen en uit te spreken, zonder dat je de uitkomst weet of daar invloed op hebt. En ik ben in de categorie ‘online kwetsbaarheid’ voor mijn gevoel gelijk all-in gegaan. Maar als we onszelf niet laten zien, als we onszelf niet durven te tonen, uit durven te spreken… kunnen we dan wel oprecht onszelf zijn? Ik denk het eigenlijk niet. Dus wat als we allemaal wel kwetsbaar durven zijn en dat juist gaan zien als moed. En wat als ik je zeg dat we juist door kwetsbaarheid komen tot wat we allemaal verlangen; liefde. Kwetsbaarheid zorgt namelijk voor betrokkenheid, verbondenheid en wederzijds respect.
Dus als iemand een moeilijk onderwerp aansnijdt, beschouw dit dan als moedig. Als iemand gevoelens met je deelt, bewonder dan de moed. En als je iemand een hand opsteekt in een volle zaal en een vraag stelt, zie de moed van diegene dan. Misschien ben ik dat wel. Want again, dit tik ik thuis vanuit m’n hangstoel. Vind het een leuke parallel. Online & offline moedigheid, here I am.
Benieuwd naar jouw moedige moment!