De behoefte onder de behoefte

Wat Prins S. en De geit & Bach gemeen hebben.

Ze vervullen beide de behoefte van de doelgroep om zich helemaal mee te laten nemen in de muziek, waarin de luisteraar vrij kan zijn van zorgen en volledig in moment geniet.

De daadwerkelijke doelgroep van beide verschilt enorm. Om alleen maar even te kijken naar de leeftijd. Twee weken geleden stond ik bij de Award uitreiking van NPO 3FM waar de gemiddelde leeftijd tussen de 25- 55 lag en gister tijdens het Matthäus-Passion bij Stadsschouwburg de Harmonie kreeg Fifty Shades of Grey een nieuwe lading, maar in beide gevallen zag ik dat dezelfde behoefte werd vervuld.

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is en welke behoefte jouw doelgroep heeft. Om dit te achterhalen kan je vragen stellen als ‘wat willen ze’ of ‘welk probleem is er’. Maar lukt het je ook om de behoefte onder de behoefte te vangen? 

Tips

  1. Breng je doelgroep in kaart. Op wie richt je je, wat zijn de kenmerken.

  2. Doe onderzoek naar de behoefte van deze doelgroep. Stel open vragen, vraag door en luister.

  3. Creëren een persona. Maak een fictief persoon en beschrijf jouw ideale klant.

  4. Waar bevindt de doelgroep zich. Achterhaal hoe je ze kan bereiken, waar ze zich bevinden.

  5. Communiceer op verschillende levels gebaseerd op de behoefte. Stel een communicatieplan op en toets.

Gister stelde ik de vraag ‘waarom bent u naar deze voorstelling gekomen’ en kreeg het antwoord ‘om er even een avondje uit te zijn’. Dat is al een hele concrete en mooie behoefte, maar naar wat doorvragen uit oprechte interesse, bleek dat deze man van omstreeks 80 jaar, gekleed in net pak en gekamd haar, veel herinneringen had aan het muziekstuk. De muziek bracht hem terug naar momenten van vroeger en gaf hem het gevoel van warmte en samenzijn...

De communicatie met en naar je doelgroep dient afgestemd te zijn op de behoefte en hierin kan je verschillende keuzes maken. Ik ben voorstander om de communicatie af te stemmen op de behoefte onder de behoefte en de vraag achter de vraag te beantwoorden. Om de mensen echt te verrijken.

Behoefte om hier meer over te weten en wil je dit voor jouw doelgroep achterhalen? Let's connect.

Oh en mocht je je afvragen waarom ik gister naar Bach aan het luisteren was? Om herinneringen te maken met mijn beppe (oma) en haar te zien genieten van het stuk. Wie weet luister ik over 50 jaar ook met mijn grijze pruikje, samen met mijn kleinkind, kei blij naar muziek op weg naar de kinderboerderij en denk dan weer terug aan deze gemaakte herinnering met mijn beppe.

Vorige
Vorige

‘Listen to your inner voice’

Volgende
Volgende

Essentie merkstrategie